Ziek door asbest in uw school: is dat altijd uw verantwoordelijkheid?

07-07-2017

Door Henri Damen

Pas kreeg ik een schoolbestuurder aan de lijn. Of ik met enige spoed bij ze langs kon gaan voor overleg. Later die week zat ik bij ze aan tafel, een dame en een heer, allebei met een bedrukt gezicht.

De directeur schoof me een opengevouwen briefje toe. Het was kort en bondig, nauwelijks drie alinea’s. Ik scande globaal de tekst: ‘Vroeger bij u gewerkt’, ‘die en die periode’, ’18 jaar geleden’, ‘asbest’, ‘ziek’.

Ik schrik niet gauw. Maar als het k-woord valt, overvalt me altijd een licht verlamd gevoel. Ook nu. Want hoe summier het briefje ook was, of misschien wel juist daardoor, voelde ik extra hoe verpletterend het moet zijn als je die diagnose te horen krijgt.

Toen viel mijn oog op de laatste alinea. ‘Ik heb nu asbestkanker en stel u hiervoor aansprakelijk. De overkoepelende organisatie voor asbestkankerslachtoffers neemt binnenkort contact met u op.’ Punt. Geen bewijslast, alleen een claim. Niks meer, niks minder.

Ik liet het vel papier zakken en keek de bestuurders aan de andere kant van de tafel aan. “En?”, vroeg de directeur hoopvol. “We hebben bij jullie een aansprakelijkheidsverzekering. Ik kan me voorstellen dat dit er wel inhakt, ook voor jullie, maar kun jij dit voor ons afhandelen?”

Dat was mooi geweest. De werkelijkheid was iets ingewikkelder. Deze case had namelijk een paar haken en ogen. De brief bevatte alleen een claim, geen onderbouwing. Het ging om een oud-medewerkster die 18 jaar geleden uit dienst was gegaan van de rechtsvoorganger van de school – waardoor de huidige organisatie niet automatisch opdraait voor alles uit het verleden. En de aansprakelijkheidsverzekering? Die bevat in vrijwel alle sectoren al jarenlang een clausule die asbestschade uitsluit. “Dit is geen zaak voor jullie verzekering, dit is eerder iets voor een goeie jurist”, concludeerde ik. “Hebben jullie die?”

De twee aan de overkant van de tafel keken elkaar vragend aan. Ik nam de laatste slok van mijn koffie en zei: “Anders weet ik er wel een. Een goeie, precies voor dit soort onderwerpen. Die kan snel genoeg achterhalen of dit een échte claim is, of iemand die maar iets probeert…”

Hoe dat afloopt laten ze me binnenkort weten, is me beloofd. Ik hoop voor iedereen – voor de school én voor de oud-werkneemster – dat het meevalt.

Wilt u weten hoe het bij ú zit met mogelijke asbestclaims?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.