Fijne feestdagen en op naar een leerzaam 2018!

17-12-2017

Door Henri Damen

Begin volgend jaar ga ik u een voorbeeld geven van hoe je je medewerkers financieel fit kunt houden richting hun pensioen. Deze week heb ik nog een andere tip waarmee u uw mensen veel teleurstellingen kunt besparen. Hoe? Dat leest u hieronder.

Minstens 40 jaar

Pensioen is voor de meeste mensen nog heel ver weg. Dus dat we maar ongeveer 1,75% per jaar pensioen opbouwen, en dat je dan 40 gewerkte jaren nodig hebt om slechts 70% van het middelloon op te bouwen – daarvan zijn slechts weinigen zich bewust. Als je dan ook nog een paar jaar later bent begonnen met werken – bijvoorbeeld na een tweede studie, een tussenjaar of een extra minor – én als je de stijgende levensverwachting meerekent, is het niet zo vreemd dat de AOW-leeftijd inmiddels is opgetrokken tot ruim voorbij de 65.

Nieuwe spelregels ABP

Oh, zit dat zo? Ja, onder meer. Daarnaast heeft ook uw pensioenfonds, het ABP, een paar spelregels voor uw pensioen veranderd. Op hun site kunt u daar meer over lezen, maar mijn ervaring is dat de meeste mensen dat niet weten, of simpelweg niet doen. Daarom heb ik dat even voor u gedaan.

Exit ANW Compensatie

Dat leverde een paar opvallende ontdekkingen op. Zo biedt het ABP per 1 februari 2018 bij overlijden geen partnerdekking meer. Het zogeheten ANW-hiaat komt dan te vervallen. Tot nu toe had u die dekking wel: elke ABP-pensioenverzekerde, ook die zonder partner, betaalden daarvoor 0,4% van het premiebedrag aan mee. Met ingang van 1 februari betaalt uw werkgever 22,9% van uw salaris voor uw pensioen en draagt u zelf bij via een inhouding op uw brutoloon.

En die 0,4%? Die gaat naar het ABP, om tekorten te verkleinen. Om die verschraling op te vangen, hebben wij – samen met Verus en VOS/ABB – een actie opgezet ter informatie van werkgevers én werknemers. Als een tweetrapsraket: heldere info én pasklare oplossingen.

Vraag goed advies

Wilt u precies weten wat deze wijzigingen voor u betekenen? Mijn collega’s kennen alle pensioenen, ook die van het ABP, en praten u en uw mensen graag bij. Dat mag niet gratis, heeft de wetgever bepaald, maar de kosten vallen alleszins mee. Zeker als u dat faciliteert of inzet als (P)GMR om collega’s te informeren. Wellicht kan het zelfs uit uw opleidingsbudget!

Wilt u weten hoe het pensioen in 2018 voor uw mensen verandert?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.