Werken met zzp’ers: kent u uw risico’s?

11-12-2017

Door Henri Damen

De laatste tijd gaat het in mijn adviesgesprekken steeds vaker over zzp’ers. In het passend onderwijs zie je die regelmatig: vanwege hun deskundigheid worden ze ingehuurd en werken ze namens organisaties mee in bijvoorbeeld projectteams of adviesteams voor het beoordelen van casussen. (Het klinkt wat zakelijk om een kind een ‘casus’ te noemen, maar in passend onderwijs ontkom je daar soms niet aan.)

Let op: u bent opdrachtgever

Zo’n zzp’er werkt dus voor u. Daarmee ontstaat de situatie dat u de formele opdrachtgever of werkgever bent van deze specialist. Risicotechnisch betekent dit bij een claim dan ook dat uw verzekeringen ‘aan de beurt zijn’. En niet alleen als een andere partij denkt dat uw zzp-medewerker zijn werk niet goed heeft gedaan, maar ook als de zzp’er zelf (letsel)schade oploopt. Ook dan kunt u als werkgever worden gezien.

Is uw zzp’er wel verzekerd?

Wat dan interessant wordt, is of u bij het aantrekken van zo’n freelance specialist nog afspraken maakt over het hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De VOG wil meestal wel lukken. Die is er wel, of is zo nodig snel geregeld. Maar heeft uw zzp’er ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Veel zzp’ers hebben zo’n voorziening niet. En wat als ze als gevolg van uw werk ziek worden – lichamelijk of psychisch? Wie draait daar dan voor op? Krijgt u een claim op de aansprakelijkheidsverzekering? En als dit tijdens woon-werkverkeer gebeurt? Kunt u dan op uw SVI+ een claim indienen?

Kwaliteit onder de maat?

Het kan ook gebeuren dat de zzp’er net niet de gevraagde kwaliteit levert. Kunt u dan met uw claim bij die persoon terecht? Heeft die een beroeps-aansprakelijkheidsverzekering? Of hanteert hij/zij leveringsvoorwaarden die zijn aansprakelijkheid beperken? En is dus uw eigen beroepsaansprakelijkheidsverzekering aan de beurt om de claim te dekken?

U merkt al: het is prettig flexibel om voor sommige taken deskundige zzp’ers in te schakelen om uw uitdagingen op te lossen. Maar houd daarbij wel uw verantwoordelijkheden als opdrachtgever in de gaten. Er zijn mogelijkheden genoeg om die te beperken. Ik vertel u daar graag meer over.

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.