“Te veel verzekeringsnieuws? Dit zijn uw eerste prioriteiten!”

07-03-2018

Door Henri Damen

Op deze plek praat ik u altijd graag bij over verzekeringsnieuws voor het onderwijs. Over heel uiteenlopende onderwerpen: van actuele wet- en regelgeving en seizoenstips tot achtergronden over langlopende ontwikkelingen op duurzame inzetbaarheid en werkgeversrisico’s op de lange termijn.

De meesten van u waarderen dat enorm. Maar heel af en toe hoor ik ook – eerlijk is eerlijk – dat lezers het lastig vinden om in al die berichten de juiste prioriteiten te stellen. “Er moet zo veel, Henri. Alles wat je schrijft is belangrijk. Maar wat heeft de meeste haast?”

Goeie vraag, en gelukkig met een helder antwoord. Er zijn twee dingen die op dit moment écht direct uw aandacht verdienen: de nieuwe privacywetgeving (u weet wel; 25 mei a.s.) en de ontwikkelingen rond de ANW Hiaatverzekering. Ik licht ze hieronder allebei kort toe.

Prio 1 (per 25 mei): Voldoen aan de AVG

De eerste en allerhoogste prioriteit is dat uw organisatie moet voldoen aan de vereisten van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de nieuwe wet- en regelgeving rond datalekken en cybersecurity, die op 25 mei ingaat. Die datum staat al op de agenda sinds de wet in 2014 werd aangenomen. Toch komen veel organisaties pas nu écht in beweging. In lichte paniek roepen ze nu om het hardst om advies en seminars voor zichzelf en hun medewerkers. En om reële, degelijke en praktische verzekeringen. We kunnen het allemaal voor u verzorgen. Zorg dat u ze vóór 25 mei hebt geregeld!

Prio 2 (mogelijk al op 1 mei): Anw-hiaat afhechten!

Topprioriteit nummer 2 is het afhechten van het dreigende Anw-hiaat voor uw medewerkers en voor uzelf, wellicht. In de Pensioenkamer, het overleg tussen werkgevers en werknemers, is namelijk in de zomer van 2017 besloten om per 1 januari 2018 een dekking in het Algemene nabestaandenwet-pensioen te schrappen. Overlijden pensioenverzekerden op of na die ingangsdatum (inmiddels uitgesteld naar 1 mei 2018), dan krijgen hun nabestaanden geen Anw-compensatie meer. Dit is van groot belang voor uw medewerkers: hun partners hebben door deze wijziging straks mogelijk een flink Anw-hiaat. Wilt u goed voor uw mensen zorgen, dan kunt u dit maar beter tijdig regelen.

Serieus, dit zijn de twee dossiers die nú uw aandacht verdienen. Ik denk graag met u mee en ben maar 1 belletje van u verwijderd. Dan hebben we het later wel over de rest.

Regelt u ook graag de belangrijkste dingen eerst?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.