Stage in het buitenland? Bezint voordat je begint!

16-01-2018

Door Henri Damen

In het voortgezet onderwijs zijn stages een belangrijk onderdeel van het lesaanbod. Leerlingen krijgen dan de kans om te proeven aan de praktijk en te ontdekken wat voor hen de juiste weg is. Ik juich dat toe: gebaseerd op hun ervaring kunnen de leerlingen vaak een goede keuze maken. Dat hebben wij thuis ook gemerkt met onze eigen kinderen.

Stage in het buitenland

Recent vroeg een middelbare school mij om advies. "Henri", zeiden zij, ¿een van onze leerlingen wil graag in Duitsland stage lopen. Hoe zit dat verzekeringstechnisch, weet jij dat?" "Natuurlijk, en dat is geen enkel probleem", antwoordde ik. "Maar voor de zekerheid: wat voor stage is het, bij wat voor bedrijf?"

Een duidelijk beeld van de stage

Toen werd het pas echt interessant: de betreffende leerling ¿ een slimme jongen met een helder verstand en twee rechterhanden - kon meekijken in een fabriek die aluminium onderdelen maakt voor een aantal dure Duitse automerken. "En wat gaat deze leerling daar dan doen?", vroeg ik, zoekend naar een duidelijker beeld van het werk en de risico's. Dat wisten ze niet, maar ze zouden het navragen en zéker nog even laten horen!

De werkzaamheden van de leerling

Waarom ik de school vroeg naar de werkzaamheden van de leerling, is om te weten in hoeverre deze werkelijk met materialen aan de slag gaat. Het maakt namelijk een groot verschil of hij ook knopjes en machines zal aanraken of dat hij alleen toekijkt 'met beide handen op zijn rug'. Want als een foutje van een leerling, hoe klein ook, een gevoelig productieproces verstoort, kan één dagje stage veel kapot maken.

Wees overal op voorbereid

In dit soort situaties is het altijd goed om voorbereid te zijn en van het ergste uit te gaan. Dan kan het alleen maar meevallen, nietwaar? Daarbij is een goed beeld van werkzaamheden van de leerling cruciaal, ook voor uw verzekeraar. Zeker bij stages in het buitenland is het extra belangrijk om hierover vooraf informatie in te winnen, en deskundig advies te vragen.

Een aanrader!

De jongen in dit voorbeeld zat goed: hij kwam een aantal weken later laaiend enthousiast terug, had geen brokken gemaakt en wist zéker welke richting hij ging kiezen. Hij kon het iedereen aanraden! Heeft u zelf vragen over stages en verzekeringen voor uw leerlingen? Neem dan snel eens contact met mij op. Ik help u graag met een verstandige afweging.

Wilt u ook meer weten over stages en verzekeringen?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.