Speelt u graag Sinterklaas met uw verzekeringen?

5-12-2016

Door Henri Damen

Het is weer die tijd van het jaar: Sinterklaas! Dat betekent: extra sfeer op school en thuis, vrolijkheid in de lokalen en vaak voelbaar gezellige spanning bij de kinderen - heerlijk.

Toch lijkt het soms wel of veel scholen het hele jaar door Sinterklaas spelen. Op verzekeringsgebied, bedoel ik dan. Door de aansprakelijkheid op zich te nemen voor (vrijwel) alles wat er mis gaat op school. Elke schade, elk verlies, elk ongevalletje, klein of groot.

Tot 30% gestegen

Waarom ik dat denk? Simpel, door te kijken naar de cijfers. De schadereserveringen én de feitelijke schadelasten voor onderwijsverzekeraars zijn de afgelopen tijd flink gestegen, denk aan 20 tot 30% in de afgelopen paar jaren. En niet alleen bij sommige, maar bij vrijwel alle verzekeraars. Gemiddeld genomen kost elke claim - van een scheur in een broek tot fysiek letsel bij de gymles - zo'n EUR 6.000 tot EUR 8.000.

Claimcultuur en weerbaarheid

Zijn leerlingen dan zoveel onvoorzichtiger geworden, in die paar jaar? Nee, dat niet. Wel hebben ze iets vaker (en op jongere leeftijd) al kostbare spullen zoals mobieltjes mee naar school. Maar dat verklaart de stijging maar voor een deel. De grootste oorzaak is de toenemende claimcultuur van leerlingen (en hun ouders!), en de beperkte weerbaarheid van scholen daartegen.

Ik begrijp dat wel: als schoolbestuur wil je goed verzekerd zijn, wil je weinig eigen risico dragen én wil je de afhandeling graag overlaten aan experts. Daarnaast is het vaak moeilijk om achteraf aan te tonen dat je níet aansprakelijk was, dat je op dat ene ongelukkige moment wel degelijk goed toezicht had gehouden. En bovendien wil je ouders en leerlingen - je 'klanten' - niet teleurstellen.

Sinterklaas spelen

Da's heel nobel maar ook duur. Vandaar: 'Sinterklaas spelen'. Als je jezelf ruim wilt verzekeren, geen eigen risico wilt én te makkelijk aansprakelijkheid accepteert, moet je verzekeraar bij elk akkefietje de beurs trekken. Dat kán niet: steeds meer aanbieders schrijven rode cijfers op hun onderwijsverzekeringen en kappen ermee. En bij de rest rijzen de premies de pan uit.

Kunnen we daar dan niks tegen doen? Toch wel! Allereerst: zorgen voor veiligheid, toezicht en bewustwording bij personeel én leerlingen. Daarnaast: kiezen voor een eigen risico, zodat niet elke schade meteen naar de verzekeraar hoeft. En vooral: stoppen met Sinterklaas spelen als u een claim krijgt. Laat dat maar aan de echte over.

Er is nog een vierde oplossing. Daarover volgende week meer!

Wilt u weten hoe u uw premie laag kunt houden?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.