School pas op: voor u het weet, bent u een reisorganisatie!

20-11-2017

Door Henri Damen

Gaat uw school regelmatig met leerlingen op buitenlandreis? Dan moet u deze blog zeker even lezen. Dat kost nauwelijks een minuut van uw tijd en geeft nuttige nieuwe inzichten!

Pasgeleden kreeg ik namelijk een telefoontje van een verontruste bestuurder van een middelbare school. Hij vertelde dat ze vaak leerlingenreizen organiseren – van Brussel en Berlijn tot Londen, Sevilla en Athene – en dat hun reisbureau ze nu een bericht had gestuurd waar hij flink van was geschrokken.

School als reisbureau?

Wat bleek: het reisbureau meldde dat er een nieuwe regel gold over zelf samengestelde schoolreizen. “Organiseer je als school leerlingenreizen zonder hulp van een professionele reis- of touroperator, dan kun je bij onverhoopte schade aan deelnemer(s) of derden voortaan juridisch worden beschouwd als reisorganisatie – klopt dat Henri?”

Het zat de beller niet lekker. “Wij regelen veel reizen via hun, maar veel ook zelf. Dat doen we al jaren, daar hebben we ze lang niet altijd bij nodig. Maar klopt het wat ze zeggen over die regels? En wat betekent dat voor onze (bestuurders)aansprakelijkheid en -verzekering? Volgens de polis is onze core business immers ‘onderwijs’, niet ‘reizen organiseren’…”

Nevenactiviteiten

Daar had deze bestuurder een goed punt. Inderdaad kon ik hem bevestigen dat de nieuwe regel klopt: organiseer je als school zelf reizen, dan kun je bij onverhoopte conflicten juridisch worden aangemerkt als reisbureau. En verzekeringen die je afsluit als school, dekken inderdaad niet automatisch je nevenactiviteiten – bijvoorbeeld die als reisbureau.

Gelukkig kon ik hem meteen ook geruststellen: bij ons gelden schoolreizen wel degelijk als vast onderdeel van de schoolactiviteiten. En zeker in het voortgezet onderwijs werken de meeste scholen doorgaans gelukkig wél met erkende reisbureaus. Daar zit het zeker goed.

Kleine trips, grote gevolgen

Tricky wordt het in mijn ervaring vooral bij kleine, incidentele tripjes buiten de normale regelmaat, vaak op initiatief van een enthousiaste vakdocent. U kent ze wel: drie dagen Waterloo met Geschiedenis. Of een lang weekend Ardennen met Sport. Juist deze kleine trips kunnen voor u als bestuur grote (aansprakelijkheids)gevolgen hebben.

Mocht u zich afvragen hoe de nieuwe regels voor u uitpakken? Ik denk graag met u mee. En pas op: niet alle (onderwijs)verzekeraars bieden dezelfde ruime regels en voorwaarden.

Ziet u dit anders? Bent u het totaal niet met me eens? Laat het me weten – ik hoor graag hoe u daar tegenaan kijkt!

Wilt u uw schoolreizen (en uw organisatie) goed verzekeren?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.