Regres: wilt u ook geld besparen door schade te verhalen op de veroorzaker?

11-01-2016

Bij zorgdeclaraties zijn we het al gewend, en bij autoverzekeringen ook: vermelden wie de veroorzaker van de schade is. Door dat erbij te zetten, kan de verzekeraar de kosten eventueel verhalen. 'Regres plegen' heet dat.

Logisch, vinden we met zijn allen. De veroorzaker betaalt, nietwaar? Toch denken veel mensen er niet aan dat ze dat ook in andere situaties kunnen doen, als ze buiten hun schuld schade lijden. 'De verzekering betaalt wel', redeneren ze vaak, en daar blijft het dan bij. Wat ze zich niet realiseren is dat ze daarmee hun verzekeraar - en uiteindelijk zichzelf - onnodig op kosten jagen.

Kosten op kosten op kosten...

Een voorbeeld: een zieke medewerker klopt bij u aan voor een re-integratiebudget. Niets bijzonders, lijkt het, in deze tijd waarin werkgevers steeds vaker opdraaien voor de kosten van ziekteverzuim en reïntegratie van (ex-)werknemers. Accepteert u die schade, dan loopt u als werkgever drie keer risico op extra kosten. In de eerste plaats de loondoorbetaling (bij geen verzuimverzekering), maar daarnaast ook indirect: in de vorm van premietoeslagen op basis van de geclaimde salarissen én via verhoogde premies voor de werkhervattingkas. Kosten op kosten op kosten...

Bént u wel verantwoordelijk?

Regres plegen kan in zo'n situatie veel geld schelen. Want bent u als werkgever wel écht verantwoordelijk voor de blessure van uw medewerker? Of is die eerder het gevolg van een ongeval in privétijd, om maar wat te noemen? Het kan zeer lucratief zijn om dat uit te zoeken, of door een expert te laten uitzoeken.

Drie keer gunstiger

Het verhalen van de kosten op de veroorzaker kan voor u drie keer gunstiger uitpakken. In de eerste plaats via de directe kosten: het maakt nogal verschil of u zelf bijvoorbeeld loonkosten voor uw zieke medewerker moet doorbetalen en vervanging moet inhuren, of dat de veroorzaker daarvoor opdraait.

Premiestijgingen voorkomen

Daarnaast scheelt het ook op de lange termijn: via premietoeslagen of bijvoorbeeld strengere polisvoorwaarden. De verzekering beoordeelt de schadelast namelijk over een langere periode en belast uitkeringen steeds vaker door via premieverhogingen.
In sociale premies merkt u het nóg later pas. Daar duurt het namelijk nog langer voordat verhoging wordt doorberekend in de premies. Maar daarna kan die verhoging wel tien jaar doorwerken. Indien regres helpt de verhoging te voorkomen, of zelfs terug te draaien, bespaart u ook hier flink veel geld.

Gelooft u mij: regres plegen heeft vaker zin dan u wellicht denkt. Zo kunt u op de korte én de langere termijn veel geld besparen. Dat wilt u toch niet laten liggen? Aon heeft een speciaal team dat u hierbij kan adviseren. Dat doen we op basis van no cure no pay. Voor een voorstel op maat kunt u contact met ons opnemen.

Henri Damen

Account Manager Zuid-Nederland

06 - 13817417 onderwijs@aon.nl

Ruud van Houten

Account Manager Noord-Nederland

06 - 14875425 onderwijs@aon.nl