"MFA of IKC + VVE = AVB!"

8-11-2016

Door Henri Damen

"Oke, begint-ie nou met afkortingen te gooien? Ik herken ze wel, maar waar staan ze voor? En wat hebben ze met elkaar te maken?"

Ze zijn alle vier heel actueel, en ik leg u graag uit waarom. Zoals u ongetwijfeld weet, is een MFA een MultiFunctionele Accommodatie. IKC staat voor Integraal KindCentrum. En VVE, dat staat natuurlijk voor Vereniging Van Eigenaren.

Waarom zijn die nu zo hot?

Simpel: steeds meer scholen zijn gehuisvest in MFA's of IKC's. Ze wonen samen onder één dak met andere gebruikers. Dat kan van alles zijn: andere scholen, kinderopvang, zorginstellingen, huisartsenposten... Niet zelden zit er ook nog een woonlaag boven, bijvoorbeeld met aanleun- of seniorenwoningen.

Complex wordt complex!

Zo'n verzamelpand is vaak van verschillende eigenaren. De verschillende gebruikers zijn elk eigenaar van hun eigen deel. En dat maakt zo'n multifunctioneel complex, ja...complex! Beheer en onderhoud van het pand en de gezamenlijke voorzieningen loopt dan via een VVE: een juridische entiteit die contracten afsluit voor het pandgebruik, voor leveranciers etc. Die aanspreekpunt is bij schade. Die de verantwoordelijkheid draagt voor tijdig onderhoud, de deugdelijkheid en de veiligheid van het pand.

Zo'n VVE heeft flinke eigen verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden, en loopt heel specifieke risico's. Risico's die je makkelijk over het hoofd ziet. Nog te vaak spreek ik schoolbestuurders die geen idee hebben dat ze via 'hun' VVE soms grote risico's lopen.

"AVB!"

Daarom roep ik tegenwoordig bij elke MFA en elk IKC met een VVE direct "AVB!". U weet wel: dat staat voor 'aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven'. Met in het verlengde daarvan de Bestuurders Aansprakelijkheids Verzekering. Allebei zijn heel belangrijk! Wat die verzekeringen inhouden, leg ik graag persoonlijk uit. Voor nu is vooral belangrijk: check of uw VVE ze heeft. En zo niet, bel of mail me dan. Dan regelen we ze snel!

Wilt u ook zeker weten dat uw VVE goed verzekerd is?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.