Meer langdurige uitval dan ooit: biedt de CHO uitkomst?

01-05-2018

Door Henri Damen

Op dagen dat ik relaties bezoek, zit ik veel in de auto. Onderweg luister ik graag naar Radio 2, met leuke muziek en beperkt geklets, en in de zomer natuurlijk naar Radio Tour. Laatst had ik zo’n luistermoment op de snelweg. En dat bleek heel leerzaam!

Tussen de verslaggeving van de Winterspelen door belde een luisteraar om een liedje aan te vragen. De DJ vroeg wat voor werk de man deed, en hij kwam met het volgende antwoord: “Ik ben CHO, chief happiness officer”.

U raadt het al: het leidde tot hilariteit aan de radiotafel en grappen over de gekst denkbare taken bij die functie. Het gelach verstomde toen de man uitlegde wat zijn werk inhield: als CHO organiseert hij geen feestjes of partijen maar luistert hij naar de wensen en behoeften van zijn collega’s, en kijkt hij hoe hij hun werk werk duurzaam prettiger kan maken. “Want dan blijven ze meer gemotiveerd en verzuimen ze minder”, legde hij uit.

Waarom een CHO?

Het wekte mijn nieuwsgierigheid, want burn-outs en langdurig uitval zijn een groeiend probleem. Maar liefst 1 miljoen Nederlanders hebben last van burn-out klachten, en werkstress-gerelateerd ziekteverzuim kost werkgevers jaarlijks EUR 1,8 miljard!

Ik googelde op CHO en ontdekte al snel het idee erachter: als baas ben je niet verantwoordelijk voor het geluk van je mensen, maar wel voor optimale werkomstandigheden. En dat is precies wat een CHO doet: zorgen voor meer welzijn op de werkvloer. Er is zelfs een opleiding voor!

Preventief en proactief

Wat doet zo’n CHO dan wel? “Hij brengt het verzuim grondig in kaart, en analyseert eventuele patronen daarin”, aldus Google. “Hij werkt aan preventie door het creëren van een stressbestendige en gezonde werkomgeving. En hij zorgt proactief voor happiness bij zijn collega’s door middel van zingeving. Hij laat ze voelen dat ze een belangrijk deel zijn van een groter geheel.” En: “Sommige organisaties wijzen één persoon aan als CHO. Maar er zijn er ook die de taken van de CHO verdelen over álle leidinggevenden in de organisatie.”

Is een CHO ook iets voor u?

Als ik dat zo lees, kan ook het onderwijs wel een paar CHO’s gebruiken. Want net als in veel andere sectoren staat ook hier duurzame inzetbaarheid en vitaliteitsbeleid érg hoog op de prioriteitenlijst. Of elke onderwijsorganisatie groot genoeg is voor een fulltime CHO, waag ik te betwijfelen. Maar het idee erachter lijkt me goud.

Nu ben ik benieuwd: hoe denkt u daarover? Wordt uw organisatie de eerste in het onderwijs met een CHO? Of vult u die rol liever anders in? Ik hoor het graag!

Is uw school ook toe aan een chow?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.