Maatschappelijk verantwoord, wat verstaat u daaronder?

23-02-2017

Door Henri Damen

Recent had ik een gesprek met een relatie van mij. Leuke kerel, ik leerde hem kennen toen hij inkoper was bij een grote schoolorganisatie waar ik adviseur voor was. Recent zag ik dat hij voor zichzelf is begonnen, als freelance inkoopadviseur, met op zijn website een prikkelend verhaal. Daar wilde ik wel iets meer van weten.

Wat bleek: na wat jobhoppen en wat privé ervaringen had hij geleerd dat je als mens winst en verlies op verschillende manieren kunt bekijken. Daarom richt hij zich nu op duurzame, maatschappelijk verantwoorde inkoop: hij begeleidt zijn klanten niet per se naar de ‘goedkoopste’ prijs; hij zoekt wat goed is voor de organisatie én naar respect en toegevoegde waarde voor alle partijen. Oftewel: ‘added value’ voor iedereen.

Wat doe ik zelf?

Goed verhaal. Dat zette me aan het denken over wat ik zelf doe aan maatschappelijk verantwoord werken, en hoe Aon daarin staat. Dat werd al snel best een lijstje:

  • Mijn collega’s en ik kunnen jaarlijks een paar dagen verlof opnemen om mee te doen aan vrijwilligersdagen. Zelf help ik altijd bij een toertocht met een goed doel.
  • Aon stelt een potje beschikbaar voor steun aan goede doelen die medewerkers zelf voordragen; collega’s van me helpen dan bijvoorbeeld in een bejaardentehuis.
  • We steunen diverse Nederlandse gehandicapte sporters met Olympische aspiraties.
  • We steunen de ‘(S)Cool on Wheels’ clinics en infosessies over gehandicaptensport, waar leerlingen ervaren hoe het is om als gehandicapte te sporten.
  • We zijn partner in Jong Ondernemen (onderwijs).
  • We hebben diverse groepen van ‘Eerst de Klas’ meegenomen in hun uitdagingen.
  • Aon steunt wereldwijd de strijd tegen discriminatie op grond van geaardheid.
  • En bij het aannemen van personeel kijken we niet naar gezondheid of handicap maar 100% uitsluitend naar ‘best qualified for the job’.

Goeie dingen die je elke dag weer helpen om met een blik van gezamenlijkheid in het leven te staan. We zijn als mensen immers niet alleen voor onszelf op aarde: als je ook in het belang van een ander denkt, bereik je samen zoveel meer!

Echte aandacht

Gelukkig kijken steeds meer inkopers verder dan alleen de prijs. Ze snappen en waarderen het als je wat extra’s voor ze kunt doen. Echte aandacht kunt geven, en beter advies. Met regelmatig wat FBI (free bonus information). Dan werk je prettiger & beter met elkaar samen.

Wilt u eens met mij sparren over MVO, uw inkoopbeleid en of dat beter kan? Laat het me weten met een persoonlijk bericht. Ik denk graag met u mee.

Wilt u ook inkopen met meerwaarde?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.