Let op: vrijdag 25 mei is D-Day voor uw aansprakelijkheid!

08-02-2018

Door Henri Damen

Vrijdag 25 mei 2018 staat bij risicoadviseurs al lang roodomrand op de kalender. Ook bij mij: al 2 jaar lang praat ik er over met relaties. Als u deze blog leest, snapt u direct waarom.

Vanaf 25 mei 2018 geldt namelijk de Algemene Verordening Gegevensbescherming, de AVG. Dat maakt het een mooie dag voor onze particuliere privacy. Maar ook: een grote dag voor iedereen die werkt met privacygegevens van medewerkers, scholieren en cliënten.

Per 25 mei bent u namelijk verantwoordelijk voor alle privacygevoelige persoonsgegevens die u in huis heeft. U dient die goed te beheren én te beveiligen. Mochten er onverhoopt – door wat voor oorzaak ook – data uw organisatie uit lekken, dan riskeert u forse boetes.

Imagoschade

Belangrijker dan de boetes is nog een ander risico: imagoschade die het gevolg kan zijn van negatieve publiciteit als gevolg van datalekken. Die kan heel direct leiden tot minder vertrouwen bij ouders, minder inschrijvingen en het beperken of zelfs volledig intrekken van subsidies.

Serieuze zaken. Zelf bent u er daarom natuurlijk al langer mee bezig. U heeft als het goed is helder dataveiligheidsbeleid, een Functionaris Gegevensbescherming en goede privacybewustzijnstrainingen voor uw mensen. Vooral dat laatste is belangrijk, want ik hoor nog te vaak ‘Dat loopt wel los…’

Datalekken niet gedekt

Dan mist er nog één ding: een goede verzekering voor het geval het tóch mis gaat. Uw standaard schoolverzekeringen, zoals voor bestuurdersaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid, geven geen dekking tegen cybercrime of datalekken. Terwijl je daar als bestuurder wel op kunt worden aangesproken – en zelfs als toezichthouder!

Met stip op 1

Daarom is een cyberverzekering nu écht een must. Die biedt uitgebreide dekkingen, ook tegen boetes en claims. Veel scholen hebben die extra bescherming al gekozen. Sterker nog: in de top 5 van onmisbare verzekeringen staat de cyberdekking inmiddels met stip op 1.

In februari ga ik al mijn relaties die nog geen cyberverzekering hebben een voorstel sturen. Het is belangrijk genoeg. Leest u deze blog maar bent u nog geen klant van ons? Prima, ook u help ik van harte. Bel of mail me gerust. Dan maak ik graag een passende oplossing.

Wilt u ook na 25 mei goed verzekerd zijn?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.