Lentekriebels en lammetjes in de wei: tijd om extra op te letten!

19-02-2018

Door Henri Damen

Ruikt en voelt u het ook? We gaan alweer hard richting het voorjaar! De zon wordt warmer, de dagen langer en de bloesems komen aan de bomen. De tijd van lentekriebels, lammetjes in de wei en dus… extra opletten!

Nieuwe uitjes, nieuwe excursies

Hoezo ‘extra opletten’? Wel, hierom: in het voorjaar gaan ook de scholen weer massaal naar buiten. Met nieuwe plannen voor nieuwe uitjes en reizen. Het veld in, de wereld in! Voor u als bestuurder vraagt deze periode extra oplettendheid. Om alle bruisende ideeën uit uw docententeam goed te wegen. Om goede plannen de ruimte te geven, en om ‘nee’ te zeggen als u de risico’s te hoog inschat. U wint daar niet altijd de populariteitsprijs mee. Maar het is wel essentieel: het is uw rol als bestuurder om uw hoofd koel te houden. Ook in de lente.

Drie handige mindsets

Om u te helpen bij het maken van de juiste keuzes, deel ik graag drie handige mindsets met u, die ik zelf heb geleerd van bestuurders in het onderwijs. Drie vuistregels die u hopelijk kunt gebruiken bij het wegen van de risico’s bij uw schooluitjes voor het komende voorjaar.

1 Gebruik uw boerenverstand. Dat wil zeggen: het simpele gezonde verstand, zonder de ballast van theoretische vooropleiding. Boerenverstand stelt u in staat om snel de juiste beslissingen te nemen, zonder eindeloos te wikken en wegen.

2 Vertrouw op uw onderbuikgevoel. Uw intuïtie heeft het vaak bij het rechte eind. Voelt iets goed, durf er dan voor te gaan. Voelt iets niet goed, blijf dan niet eindeloos twijfelen maar hak de knoop door. Als iets geen goed idee is om te doen, doen we het dus niet.

3 Behoud de Hollandse nuchterheid. Dit is de mentaliteit van aanpakken en realistisch zijn. Die zorgt dat u mee kunt in het enthousiasme van de initiatiefnemers, maar dat u ook de realiteit in de gaten houdt. Inclusief alle risico’s en verantwoordelijkheden.

Wat bedoel ik hier nu allemaal mee? Simpel: kijk bij het verzinnen en plannen van buitenschoolse reizen en reisjes altijd naar het complete plaatje. De kansen én de risico’s. En kies vervolgens tijdig hoe u ’t een en ander wilt organiseren, en wat taken en verantwoordelijkheden van uw school zijn. Ook daarover denk ik graag met u mee.

Wilt u uw leerlingen met een gerust hart de wei in sturen?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.