Kopiëren zonder zorgen? Over leaseprinters en kleine lettertjes!

11-01-2016

Uw school heeft vast een grote kopieermachine/printer. Ja, zo'n grote, soms ook wel 'multifunctional' genoemd. Sommige scholen hebben deze in eigendom, maar steeds vaker kiezen instellingen voor lease.

Handig, lease: u beperkt uw aanschafkosten. Bovendien weet u precies wat u per maand aan kosten heeft. En bij storingen of onderhoud kunt u gewoon de leverancier bellen, het apparaat is & blijft van de leverancier.

Kleine lettertjes

Klinkt goed, nietwaar? Maar pas op: wat zeggen de kleine lettertjes van uw leaseovereenkomst? In mijn praktijk kom ik bij veel contracten kleine maar belangrijke addertjes onder het gras tegen. Bijvoorbeeld dat de school verantwoordelijk is voor het apparaat bij brand/diefstal/waterschade. Raakt het lease-apparaat door zo'n externe oorzaak beschadigd, dan moet de school die schade vergoeden aan de leverancier.

Veel schoolbesturen hebben geen aparte brandverzekering. Vanuit de redenering dat de gemeente verantwoordelijk is voor de eerste inrichting (leermiddelen en klasinrichting), en dat deze dus ook eventuele schade hieraan wel zal vergoeden. Maar valt dat prachtige, hoogwaardige, onmisbare en vooral ook kostbare kopieerapparaat daar wel onder? Dat is maar sterk de vraag. Gemeenten hebben ook geen oneindige budgetten, en zullen dus kritisch kijken bij elke euro die ze extra (moeten) verstrekken. Zeker als er sprake is van lease i.p.v. eigendom.

Geen verassingen

Hoe kunt u ervoor zorgen dat u niet onaangenaam wordt verrast door een schade?

  • Controleer uw contract met de leverancier.
  • Controleer, indien de inventaris via de gemeente wordt vergoed, of hier ook een geleased apparaat onder valt (en zo ja, tegen welk eigen risico?).
  • Is uw geleasede copier niet verzekerd? Overweeg dan zelf dit risico aanvullend te verzekeren.

En kent u collega's die met dezelfde situatie te maken hebben? Kopiëren van dit advies is toegestaan.

Henri Damen

Account Manager Zuid-Nederland

06 - 13817417 onderwijs@aon.nl

Ruud van Houten

Account Manager Noord-Nederland

06 - 14875425 onderwijs@aon.nl