Komt er rook uit uw ‘personeelsthermometer’?

20-11-2017

Door Henri Damen

Bij de meeste onderwijsinstellingen is personeel de belangrijkste asset. Ook bij u: mensen zijn de pijlers onder uw organisatie. Zij bedienen uw ‘klanten’ – uw leerlingen, hun ouders en verzorgers, uw stakeholders. Zonder hen, eerlijk is eerlijk, hebt u helemaal niets.

Dat kostbaarste bezit van uw organisatie verdient alle zorg en aandacht. Daarom zet u ze (terecht) altijd centraal. Zelf doe ik dat ook: veel van mijn blogs gaan over uw personeel. Over hun gezondheid en hun werkplezier, hun ziekte en verzuim. Plus de mogelijke consequenties daarvan, en hoe u zich daartegen kunt beschermen.

Alarmerend

Goede zorg voor uw mensen vereist goed gereedschap. Zoals de ‘personeelsthermometer’: niet een echte thermometer uiteraard, maar wel een scherp meetinstrument. Aan de hand van de kernwaarden van organisaties zie je direct welke HRM-ontwikkelingen er spelen, en wat die betekenen voor de medewerkers. Plaats je die in een ‘thermometerschaal’, dan kom je – zoals in de illustratie hieronder – soms tot alarmerende conclusies.

Bij veel onderwijsinstellingen is de score hetzelfde: ‘Er komt rook uit!’ De werkdruk loopt te hoog op, mensen raken oververhit. We hebben te veel verzuim, te veel uitvallers en te hoge onkosten. Aan ons eigenlijke werk komen we nauwelijks meer toe; we zijn vooral druk met brandjes blussen. Of, in goed Nederlands, met ‘incident management’.

Verzuim voorkomen

Gevaarlijk. Want wist u dat een zieke medewerker u in totaal al snel EUR 176.500 kan kosten? Reden te meer om daar zorgvuldig mee om te gaan. Proactief, als het even kan. Zodat u het verzuim in uw organisatie niet alleen beperkt, maar vooral kunt voorkomen. Ook daar is heel slim gereedschap voor, waarmee u kunt inspelen op mogelijke situaties zonder dat er gelijk paniek ontstaat, en/of torenhoge kosten.

Wilt u weten wat u kunt doen om oververhitting van uw personeel voor te zijn? Laat het me weten, ik denk graag met u mee!

Wilt u ook uw medewerkerskoorts verlagen?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.