"Klokkenluiders, kun je je daar ook tegen verzekeren?"

29-06-2017

Door Henri Damen

Wat vindt u van klokkenluiders – personen die misstanden melden en openbaar maken? Als ik zulke verhalen in de media hoor, denk ik altijd twee kanten op. Voor de organisatie is zo’n klikspaan natuurlijk rampzalig, zeker als de zaak veel media-aandacht krijgt. Maar als het gaat om échte misstanden, is ’t vaak wel de kortste weg naar verbetering. Je moet het maar durven…

Recent kreeg ik ook met een klokkenluiderclaim te maken. Een bestuur had een brief van het Vervangingsfonds ontvangen: er was door een niet met naam genoemde medewerker melding gedaan van onterechte claims door de school bij het Vf.

De directeur was woedend! Hij was zich zelf van geen kwaad bewust, de school voerde al jaren een helder beleid over het omgaan met dit soort claims, en hij vertrouwde zijn financiële mensen volledig. Hij kookte van woede over die beschuldiging – waarvan hij hoopte dat die vals was.

Van mij wilde hij weten: Stel dat er toch iets aan de hand blijkt, en we lopen allerlei schade, zijn we daar dan voor verzekerd? Hebben we daar een aparte polis voor? Of zijn dit soort risico’s gedekt onder onze andere verzekeringen?

We liepen samen de opties langs. Een speciale klokkenluidersverzekering is er niet, en die had de school dus ook niet. De aansprakelijkheidsverzekering dan? Die dekt met name zaak- en letselschade. De beroepsaansprakelijkheid dekt financiële claims vanwege fout advies, de bestuurdersaansprakelijkheid is voor financiële gevolgen door foute beslissingen. En de fraudeverzekering? Helaas, die dekt alleen de financiële schade bij fraude door derden.

In dit geval kon ik hem alleen maar adviseren om zich juridisch goed bij te laten staan. In de omgang met de klokkenluider én de onderbouwing van de uitleg. Niet omdat hij schuldig zou zijn, maar omdat je bij zelfs de kleinste verdenking van fraude in de verdediging wordt gedrongen. Hoe integer je ook bent, en hoe helder je beleid ook is.

Toen ik wegging, baalde ik ervan dat ik hem niet had kunnen helpen. Heel soms heb je dat. Maar ja, sommige risico’s zijn ook lastig te verzekeren. Zaken zoals dit kosten enorm veel tijd en energie, ze leiden af van je kerntaken als school én zijn een aanslag op je weerstandscapaciteit. Als we ook voor die zaken een product ontwikkelen, bent u de eerste die het hoort. Tot die tijd is de beste verzekering tegen klokkenluiders: een open en integere cultuur, en heldere beslislijnen.

Wilt u ook sparren over uw klokkenluidersrisico’s?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.