Heb je als school een doorlopende reisverzekering nodig, ja of nee?

05-04-2017

Door Henri Damen

Lag het aan de bijna voorbije zomerperiode? Feit is dat ik de afgelopen weken van veel scholen vragen kreeg over reisverzekeringen: “Moeten wij als school het hele jaar door een reisverzekering hebben?” Die vragen kwamen zo vaak dat ik er hier graag even op inga.

Vooropgesteld: elke school en elke situatie is uniek. Toch kan ik daar wel wat algemene dingen over zeggen. Waarbij vraag 1 is: gaat het bij u om primair onderwijs of voortgezet onderwijs? Dat maakt namelijk veel verschil.

Hoe zit dat voor primair onderwijs?

Voor primair onderwijs is een doorlopende reisverzekering minder relevant dan in het voortgezet onderwijs. Basisscholen gaan over het algemeen immers niet of nauwelijks met de kinderen naar het buitenland (uitgezonderd wellicht scholen in de grensstreek). De lagere klassen gaan zelden verder dan een dagje uit, en zelfs groep 8-kampen zijn vrijwel altijd in eigen land. Heeft de school de standaard basisverzekeringen op orde (bedrijfsaansprakelijkheid, SVI+ en ongevallen), dan is dat genoeg (Ofschoon onze reisverzekering deze dagen wel dekt). Pretparken en dierentuinen hebben doorgaans zelf een dekking tegen schade die hun bezoekers onder hun verantwoordelijkheid oplopen (denk aan bijten van dieren of letsel door kapotte attracties).

Wat is er dan nog níet verzekerd? Alleen schade aan kleding of eigendommen: een scheur in een broek, een gesneuveld mobieltje… Dit zijn doorgaans bescheiden aantallen en overzienbare schadebedragen. Zet je de jaarpremie daartegen af, dan is ‘vergoeden’ wellicht gunstiger dan ‘verzekeren’. (Of u moet de discussie met ouders willen vermijden en zo’n extra verzekering af willen sluiten als aanvullende service – dat kan natuurlijk ook.)

Wanneer moet je als basisschool wél een doorlopende reisverzekering hebben? Als er vaker dan eens per jaar teamleden voor werk de grens over gaan, bijvoorbeeld op studiereis. De privé reisverzekering zal dan bij schade in beginsel niet uitkeren, omdat de trip ‘werk’ was.

En in het voortgezet onderwijs?

In het voortgezet onderwijs ligt dit anders. Daar is het veel gangbaarder om met leerlingen naar het buitenland te gaan. Wintersport, cultuurtrips naar Europese hoofdsteden of zelfs studiereizen buiten Europa. En in het TTO gaan leerlingen vanuit school zelf op pad. Hier is een doorlopende reisverzekering (inclusief annuleringsverzekering) eigenlijk altijd onmisbaar.

Voor deze groep scholen zie ik gezien de ontwikkelingen in de wereld zelfs een groeiende verantwoordelijkheid. Dat heeft alles te maken met de steeds zwaarder wegende ‘Duty of Care’ die u als werkgever hebt. Maar daarover volgende week meer!

Wilt u ook de juiste reiskostenverzekering voor uw school?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.