Haakjes en oogjes van de (school)reisverzekering

11-01-2016

Reisverzekeringen en onderwijs, het blijft een veelbesproken onderwerp ... Ik maak het maar al te vaak mee: 'Henri, we gaan met ons derde jaar een dagje op excursie over de grens. Hoe zit het met de verzekeringen?' Tijd voor een korte update.

Zekerheid wegbezuinigd?

De laatste tijd zie ik in mijn praktijk diverse trends rond reisverzekeringen. Allereerst hebben veel basisscholen op dit punt de afgelopen jaren veel zekerheid wegbezuinigd. Ze blijven met hun excursies en schoolreisjes meestal in Nederland, redeneren ze, en vertrouwen volledig op het basispakket van de brancheorganisatie. Maar daarbij zien ze de kleine lettertjes in veel van die polissen over het hoofd. En ze realiseren zich niet dat zij - als trip-organisator - door veranderende wetgeving en toenemende claimcultuur steeds grotere risico's lopen.

Schoolreis over de grens

In het voortgezet onderwijs hebben scholen zo'n reisverzekering meestal wel. Daar komt zo'n excursie, schoolreis of stage over de grens immers vaak voor. Zo'n polis bevat een 3-tal modules: de reisverzekering, een dekking voor medische kosten en een annuleringsdekking. Goed om te weten: die laatste geldt ook voor individuele annulering. Maar let op: alleen bij een gegronde reden, dus niet bij 'Opeens niet meer durven' of 'Liever toch maar niet ...'.

Team of individueel?

Een ander punt dat u in de gaten dient te houden: de (school)reisverzekering geldt voor reizen van leerlingen en teamleden op eenzélfde reis. Individuele buitenlandse trips van uw stafleden - zoals een studiereis naar een Scandinavisch land in verband met passend onderwijs - vallen daar niet onder. Pas op: ze vallen óók niet onder de eigen reisverzekering van de desbetreffende medewerker(s). De aard van de reis is immers zakelijk, niet privé. Zorg dus dat u daarvoor de juiste dekking regelt. Anders komt uw medewerker vanuit Scandinavië wellicht van een koude kermis thuis.

Let op: werelddekking medische kosten!

En dan een laatste tip voor nu: per 1 januari 2017 is het cruciaal om zelf een goede (wereld)dekking voor medische kosten te regelen bij uw reisverzekering. Zorgkosten bij tijdelijk verblijf buiten Europa gaan per die datum namelijk uit het basispakket. Die moet u dan zelf verzekeren, óók voor uw mensen die op dienstreis gaan. Dan weet u dat vast ... Deze beperking geldt overigens niet voor werknemers en hun meeverzekerde gezinsleden die voor hun werkgever en beroepsuitoefening in het buitenland verblijven. Ook geldt deze niet als iemand zorg nodig heeft die wel in het pakket zit, maar die alleen buiten Europa verkrijgbaar is.

Henri Damen

Account Manager Zuid-Nederland

06 - 13817417 onderwijs@aon.nl

Ruud van Houten

Account Manager Noord-Nederland

06 - 14875425 onderwijs@aon.nl