Activiteiten voor de school: wat zijn de risico’s?

28-05-2018

Door Henri Damen

De staat van het schoolgebouw is enorm belangrijk, het moet van binnen én van buiten goed onderhouden worden. Tijdens gesprekken met relaties merk ik dat organisaties hier maar weinig over nadenken. Daarom breng ik een aantal punten graag nog eens onder de aandacht.

Groot onderhoud: grote verantwoordelijkheid

U draagt niet alleen verantwoordelijkheid voor het interieur van de school; ook het onderhoud van de buitenkant rust op uw schouders. Daarom schakelen veel scholen een bouwkundig adviseur in voor het maken van een meerjaren-onderhoudsplan. Prima idee: zo’n adviseur heeft technische kennis, vraagt offertes op en begeleidt het onderhoud. Maar let op: u blijft verantwoordelijk!

Afspraken vastleggen

Leg daarom de afspraken met de adviseur vast: wie draait er op voor eventuele schade? Mijn advies aan schoolbesturen met een constante onderhoudsplanning is dan ook om zelf de CAR-verzekering af te sluiten. Mocht een uitvoerder schade veroorzaken, dan hoeft u niet op zijn of haar polis te wachten. U staat zelf aan het roer.

Ook kostentechnisch is het geen issue: de kosten van de CAR-polis zitten vaak al mee begroot in de offerte van de uitvoerder. Als u zelf al zo’n polis hebt, kunnen die daar dus uit geschrapt.

Waar je aan moet denken bij zonnepanelen!

Veel scholen kiezen bij groot onderhoud meteen ook voor het plaatsen van zonnepanelen. Daarmee besparen ze fors straks op de energiekosten en tonen ze maatschappelijke betrokkenheid. Toch is ook hier wel een kleine kanttekening op zijn plaats. Verzekeraars van schoolgebouwen worden namelijk allesbehalve blij bij het idee van zonnepanelen. Dat heeft meerdere redenen:

  1. Oudere gebouwen kunnen de montage vaak slecht aan; zo’n installatie op het dak betekent extra gewicht en extra kans op stormschade.
  2. In zonnepanelen zitten weekmakers van kunststof. Deze verzwakken door zonlicht en regen, waardoor storm en hagel de panelen kunnen beschadigen. Uw panelen verliezen rendement, en die schade is niet gedekt in de gebouwenverzekeringen.
  3. Schade aan de zonnepanelen kan ook zorgen voor kortsluiting en brandgevaar. Dat brandgevaar ontstaat zelfs al wanneer de koppelingen niet perfect gemonteerd zijn.
  4. Denk ook aan het eigenaarschap: wie betaalt de investering – uw school of de gemeente? Vergeet niet dat het gebouw van de gemeente is en dat zij wettelijk eigenaar zijn van de panelen. En als de gemeente eigenaar is, regelt die dan ook de verzekering? Zorg dat u dat tijdig helder hebt, zodat u niet opdraait voor eventuele schade 

Dit lijken misschien pessimistische gedachten. Maar let op: ik merk in de praktijk dat het vaker misgaat dan u wellicht denkt. Met die ervaring kan ik u hopelijk voor ellende behoeden.

Wilt u ook zekerheid over uw groot onderhoud?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.