Groei ict-gebruik scholen vergroot schaderisico's

11-01-2016

Het gemiddelde huishouden heeft tegenwoordig meerdere computers, smartphones, tablets etc. In een gemiddeld zijn dat er al snel een stuk of twaalf. En dan worden de spelcomputers en flatscreen tv's nog niet eens meegeteld.

De afgelopen jaren zijn deze apparaten het huis binnengeslopen. Dan stel ik mij als verzekeringsadviseur wel eens de vraag: voor hoeveel geld is dat wel niet? En hoe zit het met de risico's?

Kapitalen aan apparaten

Een soortgelijke situatie zien we in het onderwijs. Werkte men daar een paar jaar geleden nog vooral met gekregen oude bedrijfscomputers; tegenwoordig staat er ook op scholen voor kapitalen aan moderne, professionele ict-voorzieningen.

Denk bijvoorbeeld aan de O4NT-scholen, waar alle kinderen met een tablet werken. Of scholen die BYOD hanteren, 'bring your own device', en die daarvoor flink investeren in goede netwerken en randapparatuur. En dan is er Snapped, een leaseconstructie voor tablets, waarbij je als gebruiker een flinke borg moet betalen.

Goed verzekerd?

Tegelijk met de groei van het aantal en de waarde van deze apparaten, neemt ook de wildgroei toe. Scholen hebben vaak eigen bevoegdheden voor aanschaf van apparaten, terwijl het stafbureau daar regelmatig geen weet van heeft. Gevolg: steeds meer risico dat dergelijke investeringen niet worden gemeld bij de gemeente, of bij de verzekeringsadviseur van het bestuur. Gevolg: geen dekking bij schade!

Uit eigen ervaring weet ik hoeveel ergernis het geeft als internet het thuis niet doet, of er een apparaat kapot of kwijt is. Op scholen zal dit niet anders zijn, stel ik me zo voor. Zeker als het onderwijsproces hier last van heeft.

Herkent u dit, als verantwoordelijke voor uw school? Denk dan eens goed na over de mogelijke oplossingen. Belangrijk dat u de risico's op het gebied van ict-apparatuur binnen uw school goed afdekt en u op dat punt geen onoverkomelijke (financiële) risico's loopt. En nog belangrijker: dat het onderwijs gewoon door kan gaan!

Henri Damen

Account Manager Zuid-Nederland

06 - 13817417 onderwijs@aon.nl

Ruud van Houten

Account Manager Noord-Nederland

06 - 14875425 onderwijs@aon.nl