Generatiekloof op de werkvloer: hoe maakt u van de nood een deugd?

07-05-2018

Door Henri Damen

In een vorig blog schreef ik al over de verschillen tussen generaties binnen uw personeelsbestand. Vandaag leg ik graag uit hoe u daarmee flink op uw kosten kunt besparen.

Als vroege vijftiger merk ik zelf ook dat collega’s van verschillende leeftijden anders kijken naar hun work/life balance. Onregelmatige werktijden, ‘s avonds nog even doorgaan en werkweken van meer dan 40 uur: voor veel babyboomers is dat de normaalste zaak van de wereld. Ook ‘blijven investeren in jezelf’ hoort erbij: op je dertigste nog een nieuwe opleiding beginnen bijvoorbeeld, naast baan en gezin.

Dertigers van nu zitten daar veel relaxter in, lijkt het. Zij maken gemiddeld juist graag mínder uren. Ze willen liever een dag per week vrij. Voor papa- of mamadag, of quality time voor zichzelf. Ook investeert deze generatie minder in opleidingen en kiezen de dertigers van nu minder snel voor een baan veraf met lange woon-werk reistijd.

Groeiende generatiekloof

Is dit een vreemde ontwikkeling? En is het iets nieuws? Ik durf het niet te zeggen en heb er ook geen oordeel over. Wat ik wel weet, is dat deze verschillen tussen generaties steeds duidelijker worden. Dat zie je ook terug in statistieken: wat de ene werknemer belangrijk vindt, is voor de ander bijzaak. De kloof tussen jong en oud groeit, zeker in deze tijden van ‘modern werken’.

Speel in op leeftijdsverschillen

Als werkgever kunt u daar uw voordeel mee doen. Immers, als u deze verschillen bij uw eigen mensen ziet en (h)erkent, kunt u daar gericht op inspelen. Dan houdt u niet vast aan één strikt werktijdenbeleid voor alle leeftijden, maar creëert u ruimte voor leeftijdgebonden wensen. Dat is even puzzelen wellicht, maar daar zijn handige hulpmiddelen voor. Met tijdige inzichten en slimme analyses kunt u uw organisatie zo inrichten dat iedereen tevreden kan werken. Dan laat u zien dat u als werkgever met uw mensen meedenkt, ieder individueel.

Modern beleid: minder verzuim

Zo’n eigentijds beleid, dat inspeelt op generatiebehoeftes, brengt u veel voordelen. Niet van de ene dag op de andere uiteraard – zo’n principe moet even ‘landen’ in de organisatie. Maar op middellange en lange termijn scheelt het u fors op verzuim en kosten. Want als uw mensen de ruimte krijgen om hun eigen keuzes te maken, raken ze beter in hun vel en beter in balans. Met als gevolg: minder overbelasting, minder ziekte-uitval en minder loon- en vervangingskosten. En vooral: (nog) blijere medewerkers.

Hoe u dat kunt aanpakken, en welke cijfers en tools u daarbij kunt gebruiken, leg ik u met plezier eens uit in een persoonlijk gesprek. Bel of mail gerust – ik kom graag naar u toe.

Wilt u ook dat ál uw medewerkers goed in hun vel zitten?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.