Gemotoriseerde voertuigen in het onderwijs en stage

Door Henri Damen

Door de maatregelen rondom het coronavirus heb ik in de afgelopen maanden helaas weinig scholen kunnen bezoeken. Normaal gesproken kom ik juist zeer regelmatig op scholen en vaak zie ik dan her en der motorvoertuigen 'van school'. Niet alleen poolauto's op de parkeerplaats, maar ook - met name bij technische opleidingen - in werkplaatsen of praktijkruimten. Sloopauto's bijvoorbeeld, om mee te leren sleutelen. Of juist splinternieuwe auto's, motoren en zelfs vrachtwagens, om de jongste innovaties en software te leren kennen. 

Sleutelen én rijden
Noem het beroepsdeformatie, maar als ik dat zie dan word ik altijd een beetje ongerust. Het komt namelijk nog te vaak voor dat er met die auto's niet alleen wordt gesleuteld, maar ook gereden. In en uit de werkplaats, op het terrein rond de school of zelfs op de openbare weg. Dat gaat lang niet altijd goed en kan dan grote (financiële) gevolgen hebben. 

Toch even testen
Laatst bijvoorbeeld: een groepje enthousiaste studenten autotechniek had zelf een buggy in elkaar gesleuteld. Ze konden het niet laten om die toch even te testen op het parkeerterrein. Alles ging goed. Totdat ze na drie rondjes – op hooguit enkele tientallen meters van de werkplaatsingang – een stuurfoutje maakten. Precies langs de geparkeerde BMW van een bezoeker! 

Van auto's en heftrucks tot zitmaaiers
Het gevolg: schade aan de auto. En ook de ego's van de brokkenmakers én de relatie met de bezoeker liepen een flinke deuk op. Daarnaast bleek de schade niet verzekerd te zijn. Volgens de WAM (Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen) is de knutselbuggy van de studenten namelijk een motorvoertuig. Die had dus een eigen WA-verzekering moeten hebben. De wet zegt namelijk: een motorvoertuig is 'een voertuig dat zichzelf kan voortbewegen, anders dan over rails, spoor of staven'. Daar vallen niet alleen auto's, vrachtwagens en motorfietsen onder, maar bijvoorbeeld ook heftrucks, tractoren en zitmaaiers. En u raadt het al ... ook deze knutselbuggy. 

Geen dekking onder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
”Dekt de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dit dan niet?” vroeg de school. Nee, omdat de wet verplicht dat ieder motorvoertuig een eigen WA-verzekerd heeft, sluit de aansprakelijkheidsverzekering voertuigen juist uit. Eventuele schade met een motorvoertuig tijdens opleiding of stage valt dus altijd onder de WA-dekking van het voertuig. Overigens niet alleen op de openbare weg, ook op het eigen terrein en zelfs in het eigen pand.Gelukkig had ik deze school jaren geleden al geadviseerd een aanvullende dekking op te nemen. Ze betalen hier een stukje extra premie voor, maar hierdoor konden wij in deze situatie zowel de school als de auto-eigenaar helpen. 

Voorkom onverwachte tegenvallers
U moet er natuurlijk niet aan denken dat dit u overkomt. Wilt u zeker weten dat uw voertuigen ‘van school’ niet voor vervelende verrassingen zorgen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op, via 06 – 138 174 17 of henri.damen@aon.nl. Ik denk graag met u mee.