Gemotoriseerde voertuigen in het onderwijs en stage

11-01-2016

Zeer regelmatig kom ik op scholen en zie dan her en der motorvoertuigen 'van school'. Niet alleen poolauto's op de parkeerplaats, maar ook - met name bij technische opleidingen - in werkplaatsen of praktijkruimten. Sloopauto's bijvoorbeeld, om mee te leren sleutelen. Of splinternieuwe auto's, motoren en zelfs vrachtwagens om de jongste innovaties en (sjoemel?)software van te leren kennen.

Sleutelen én rijden

Noem het beroepsdeformatie, maar ik word dan altijd een beetje ongerust. Nog te vaak maak ik namelijk mee dat er met die auto's niet alleen wordt gesleuteld, maar ook mee gereden. In en uit de werkplaats, op het terrein rond de school of zelfs op de openbare weg. Dat gaat lang niet altijd goed.

Zelf geknutseld

Laatst bijvoorbeeld: een groepje enthousiaste HBO-studenten autotechniek van een opleiding die klant van me is. De jongens hadden zelf een buggy in elkaar gesleuteld en probeerden die enthousiast uit op het parkeerterrein. Alles ging goed. Totdat ze na drie rondjes op hooguit enkele tientallen meters van de werkplaatsingang een stuurfoutje maakten - precies langs de geparkeerde BMW van een bezoeker!

Van auto's en heftrucks tot zitmaaiers

Een pijnlijke kras. Op de ego's van de brokkenmakers én op de relatie met de bezoeker. Volgens de WAM (Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen) is de knutselbuggy van de studenten namelijk een motorvoertuig, en moet die daarom een eigen WA-verzekering hebben. De wet zegt: een motorvoertuig is 'een voertuig dat zichzelf kan voortbewegen, niet over rails, spoor of staven'. Daar vallen niet alleen auto's, vrachtwagens en motorfietsen onder, maar ook heftrucks, tractoren, reachtrucks, zitmaaiers en nog veel meer. Ook de knutselbuggy. En u raadt het al ...

Ook tijdens stages

'Dekt de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dat niet', probeerde de school nog? Helaas: omdat de wet verplicht dat motorvoertuigen zélf WA-verzekerd zijn, sluit de aansprakelijkheidsverzekering die juist uit. Eventuele schade met een motorvoertuig tijdens opleiding of stage valt dus altijd onder de WA-dekking van het voertuig. Niet alleen op de openbare weg, óók op het eigen terrein en zelfs in het eigen pand.

Henri Damen

Account Manager Zuid-Nederland

06 - 13817417 onderwijs@aon.nl

Ruud van Houten

Account Manager Noord-Nederland

06 - 14875425 onderwijs@aon.nl