Geheimtip: zo verlaagt u het aantal claims op uw school!

14-11-2016

Door Henri Damen

Vorige week hebben we het gehad over de snelle stijging van de schadelast in het onderwijs. En over hoe je als school soms onbewust 'Sinterklaas speelt' door schadeclaims van ouders of leerlingen te accepteren, ook als je strikt genomen niet verantwoordelijk bent.

We noemden toen aan het eind 3 hulpmiddelen om uw premie in de tang te houden: preventie & bewustwording, eigen risico én stoppen met cadeautjes weggeven. En ik beloofde u nog een vierde hulpmiddel.

Kleine schades afvangen

Daarover gaat het deze week. Het is een hulpmiddel om al die kleinere claims en schades 'af te vangen' waarmee ouders en leerlingen bij scholen aankloppen. En waar schoolbesturen vaak cadeautjes weggeven die ze achteraf zélf moeten betalen via hogere verzekeringspremies. U bent toch zeker Sinterklaas niet...!

Leerlingenverzekering

Dat middel is de Leerlingenverzekering. U kent 'm wellicht. Een voordelige polis waarmee leerlingen voor een habbekrats zélf hun spullen kunnen verzekeren. Dat scheelt! Met name bij al die kleine schades op school die vervelende discussies kunnen geven over de aansprakelijkheid. Denk aan beschadiging - op school en onder schooltijd - van brillen, jassen, tassen, boeken en fietsen. Relatief kleine schades. Vervelend, maar niet onoverkomelijk. Als u uw leerlingen kunt overtuigen dat ze zelf zo'n polis afsluiten, geeft dat hun extra zekerheid. En hoeft u minder vaak aan te kloppen bij uw verzekeraar.

Ruimte voor eigen risico

Dat geeft nog een extra optie: hoe lijkt het u als u voor `leerlingschades' een eigen risico invoert? Van EUR 500 of bijvoorbeeld zelfs EUR 1000? Uiteraard onder verwijzing naar de mogelijkheid om voor kleinere schades een leerlingenverzekering af te sluiten. Daarmee bevrijdt u zichzelf van het gedoe en de schadelast van al die 'kleine' claims. En verzekert u zichzelf voor de serieuze gevallen: de meer kostbare schades en zaken met fysiek letsel.

Zo kunnen we samen de aantallen claims (en de hoogte) beperken. Daar heeft iedereen voordeel bij. Dan zullen er weer meer verzekeraars zijn die onderwijsinstellingen willen verzekeren. En kan de sector weer veiliger én voordeliger werken.

Interessant? Ik denk graag met u mee over de mogelijkheden.

Wilt u ook het aantal claims op uw school beperken?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.