Energieneutraal bouwen vanaf 2020: bent u al begonnen?

28-05-2018

Door Henri Damen

U heeft vast al gelezen over de eisen die de regering aan nieuwe schoolgebouwen stelt: vanaf 2020 moeten ze allemaal energieneutraal zijn. Heeft u dit bericht gemist? Dan raad ik aan het artikel over de nieuwe wetgeving op de site van de PO-raad te lezen, daarin staat de regelgeving helder uitgelegd.

Duurzaam plannen

In het artikel vraagt de PO-raad aandacht voor de energieprestaties van schoolgebouwen. Die aandacht is broodnodig, want 2020 komt steeds dichterbij. Over anderhalf jaar gaan de afspraken al in! Mijn ervaring is dat bouwplannen van een schoolpand een lange aanloopperiode kennen. Het maken van een planning, overleggen, budgetteren, meer overleggen, besluitvormen, de planning aanpassen – het kost allemaal tijd. Het vergt bijna voorspellende krachten om tijdig in te spelen op gewijzigde wetten, laat staan op duurzaamheidsdoelen.

Nieuwe wet, nieuwe verantwoordelijkheid

Begrijpelijk dat veel scholen daarvoor de hulp inroepen van externen. Toch mag u niet vergeten dat u als bestuurder de eindverantwoordelijk blijft. En met u: de raad van toezicht. De PO-raad geeft het al aan: houdt u geen rekening met de nieuwe wetgeving, dan zit u straks opgescheept met onvoorziene kosten. Is het eenmaal mis gegaan, dan heeft u straks niet veel meer te willen.

Afspraken vastleggen

Ik kan kort zijn in mijn advies: houd al in een vroeg stadium rekening met de nieuwe wet. En als u taken uitbesteedt, leg de afspraken over de verantwoordelijkheden daarbij vooraf goed vast. Dat voorkomt verrassingen.

Wilt u op korte termijn meer weten over de strekking van de nieuwe energiedoelstellingen? En over de mogelijke sancties en gevolgen als u die niet haalt? Bel of mail gerust, dan praat ik u graag bij. Kan ik u gelijk vertellen hoe u uw organisatie daar effectief tegen beschermt.

Bent u straks tijdig energieneutraal, of wordt het spannend?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.