Een ramp op school: bent u klaar om daar goed op te reageren?

14-03-2017

Door Henri Damen

Ik moet u eerlijk zeggen dat de recente tragische zelfmoord van een 15-jarige scholier in Heerlen er bij mij flink in hakte. Letterlijk misselijk werd ik ervan. Eerst door het verdrietige bericht. En vervolgens door de manier waarop de zaak in de media kwam. Zo’n onpeilbaar diep verdriet, en zó weinig nuance of terughoudendheid.

Natuurlijk, pesten op school en extreem reageren op social media zijn niet nieuw. En de allerbelangrijkste vraag is natuurlijk: hoe kunnen we dit soort tragische situaties helpen voorkomen? Maar ik heb niet de illusie dat iemand daarop hét sluitende antwoord heeft.

Wat u wél kunt doen, is zorgen dat u goed reageert als uw school door zo’n soort tragisch bericht wordt getroffen. Want lesgeven aan kinderen kunnen we als sector wel. Maar weten we ook de juiste woorden te vinden als journalisten u en uw medewerkers belagen om een reactie, en als ook uw leerlingen en hun ouders op het schoolplein worden ondervraagd? Hoe reageer je op berichten, vragen, suggesties en geruchten? En hoe houd je de regie?

Het enige wat je daaraan vooraf kunt doen, is je goed voorbereiden. Rekening houdend met diverse noodscenario’s, en aan de hand van een heldere checklist met punten als:

  • Wie is er binnen de organisatie aangewezen als centrale coördinator bij calamiteiten?
  • Wie doet de woordvoering, ook via onze eigen (social media) kanalen?
  • Wie staat dus als ENIGE de pers te woord?
  • Bij wie kunnen we 24/7 terecht voor advies en hulp? 
  • Hebben we een draaiboek crisiscommunicatie, en is die kennis paraat?

Aon kan u helpen bij het in kaart brengen van scenario’s, mogelijke gevolgen én de juiste aanpak. Samen, met uw input. Zodat het ook echt úw plan is. Mijn dringende advies: denk erover na vóórdat het nodig is.

Wilt u ook de juiste keuze maken rond het vervangingsfonds?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.