De onverwacht hoge kosten van laksheid bij het melden van schades

25-01-2017

Door Henri Damen

Geduld is een schone zaak. Maar niet als het gaat om het melden van schades. Dat kan namelijk onverwacht duur uitpakken – ook voor u zelf. In deze blog zal ik u uitleggen hoe dat zit, én hoe uw oplopende kosten kunt helpen voorkomen.

Dat zit zo. In de ideale wereld meldt elke school elk schadegeval altijd direct en compleet, via ons eigen schadeformulier. Inclusief alle juiste informatie: de schade, de veroorzaker, de schadelijdende partij et cetera. Zo weten wij direct precies waar we aan toe zijn.

In de echte wereld krijgen verzekeraars schades pas laat of zelfs niet gemeld. Zo komt het wel eens voor dat wij uit het niets een brief krijgen van een letselschadeadvocaat die een school aansprakelijk stelt voor een schade waar we (nog) helemaal niks van afweten!

Lastig in te schatten

Daardoor is het voor verzekeraars vaak moeilijk om het schaderisico goed in te schatten. Je weet immers nooit of er nog ‘achterstallige’ schades de kop opsteken: achter de horizon kunnen torenhoge rekeningen op de loer liggen. Dat geldt nog sterker bij letselschade aan kinderen in de groei: vaak blijkt de uiteindelijke schade dan pas als het kind is volgroeid – zo rond het 18e. Als verzekeraar weet je dus al die jaren niet waar je aan toe bent.

Reserveringen

Daarom moeten verzekeraars voor dit soort schades reserveringen opnemen. Ze weten immers dat ze ooit moeten uitkeren, maar hoe veel? Meestal is dat een percentage bovenop het bedrag dat verzekeraars feitelijk uitkeren, een zogeheten ‘ratio’. Deze ratio’s vallen de laatste jaren echter tegen, onder meer als gevolg van de toenemende claimcultuur. Daarom moesten verzekeraars vorig jaar de premies en de eigen risico’s al verhogen. Als er niks verandert, moet dat komend jaar vrijwel zeker weer.

Premies beteugelen

Is daar iets aan te doen? Niet veel. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. De beste remedie is: preventie. Door te zorgen voor een zo veilig mogelijke omgeving, heldere gedragsregels en duidelijke afspraken. Als we met z’n allen oppassen en onze omgeving een beetje veiliger maken, kunnen we samen de premies beteugelen.

Wilt u ook uw verzekeringspremies in de tang houden?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.