Bestuurdersverzekeringen en de WNT: zo vermijdt u onverwachte kosten!

27-11-2018

Door Henri Damen

Soms heb je dat: je krijgt een vraag waar je niet direct het antwoord op weet, maar achteraf blijkt de oplossing verrassend simpel. En kun je daarmee veel mensen veel geld besparen.

Dat had ik laatst, toen ik een vraag kreeg van een schoolbestuur. Zij hadden voor hun bestuur en hun Raad van Toezicht een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Die beschermt de leden tegen mogelijke privé aansprakelijkheid als gevolg van hun beleidskeuzes. Een verstandige keuze, dus tot zover geen vuiltje aan de lucht.

Accountantsverklaring

Maar nu was hun accountant gekomen met een verhaal over de Wet Normering Topinkomens (WNT): vanwege het privé voordeel dat de bestuurders genieten van deze verzekering ziet de wet de premie hiervoor als verkapt loon. Daardoor dreigden een paar bestuurders, die al aan de top zaten, net boven het WNT-maximum uit te komen. Om dat te voorkomen had de accountant voor een fors bedrag aanvullende verklaringen moeten opstellen. En dat vanwege een premie van hooguit enkele tientjes per persoon.

Verbaasde gezichten

De klant was verbolgen, en ik wist niet direct wat ik moest zeggen. Toen ik het hier aan onze experts voorlegde, kreeg ik vooral gefronste wenkbrauwen. Hoezo zou die accountant dit voorstellen? De reacties waren unaniem: bij een premie zo laag als deze kun je best nog wat schuiven in de premieverdeling - bestuurders iets meer, toezichthouders iets minder - maar een complete accountantsverklaring...? Dat is schieten met een kanon op een mug.

Vrije ruimte van de WKR

Mijn collega¿s wisten het wel: liever dan een dure accountant hierop kostbare tijd te laten stukslaan adviseerden zij om het premiedeel voor elke bestuurder en toezichthouder op te nemen in ieders vrije ruimte van de WKR, de Werkkostenregeling. Die blijft immers buiten de WNT. Daarmee is de premie opeens geen enkel punt van discussie meer.

Ik vond `m goed gevonden: eenvoudig doch briljant. Vandaar dat ik u deze tip hierbij graag doorgeef, gratis. Met één dringend advies: regel het op tijd. Want overschrijding van de WNT, daar staan zware straffen op, met name publicitair. En dat wilt u zéker niet!

Houdt u ook van simpele oplossingen voor uw verzekeringen?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.