Asbestverbod 2024: letterlijk stof tot nadenken!

18-06-2018

Door Henri Damen

Het komt eraan: het volledige asbestverbod per 2024. Tot voor kort was het genoeg om te weten of er asbest in uw gebouw zat; zolang er geen werkzaamheden plaatsvonden was er geen vuiltje aan de lucht. Maar dat gaat veranderen: per 1 januari 2024 mag er geen asbest meer te vinden zijn in, op en rondom (daken van) schoolgebouwen.

Regeren is vooruitzien

Het lijkt nog ver weg, 2024, maar de tijd vliegt. Zeker in het onderwijs. Veel organisaties komen bij de eerste waarschuwing over deze nieuwe wet niet meteen in actie en schuiven verantwoordelijkheden zoals gemeenteoverleg voor zich uit. Dat kost ze vaak al snel 1 à 2 kostbare jaren. Gevaarlijk, want die tijd kunt u straks te kort komen!

Bepaal het kostenplaatje

Het kost namelijk veel tijd, het kiezen van de juiste aanpak en oplossingen. Overleg met de gemeente verloopt vaak langzaam, zeker voor schoolbesturen met gebouwen in verschillende gemeenten, die er allemaal een eigen beleid op nahouden. Wie draait er bijvoorbeeld op voor de verwijderingskosten? Doet de gemeente dat als pandeigenaar, of zien zij het als onderdeel van het groot onderhoud en bent u verantwoordelijk?

Een andere reden om nu te beginnen is de toekomstige drukte bij gecertificeerde asbestverwijderaars. Hoe dichter bij 2024 we komen, hoe voller hun agenda’s. Er zijn in de meeste regio’s bovendien maar weinig gecertificeerde bedrijven. Veel vraag betekent tegen die tijd dus ook: stevige prijzen. Bent u er op tijd bij, dan blijven ook de kosten te overzien.

Uitgesloten? Check uw verzekering

Nog iets waar ik u graag op attent maak: naarmate we dichter bij de asbest-deadline komen, zullen verzekeraars vaker met uitsluitingen gaan werken. Zonder dat u het heeft gemerkt, heeft u de eerste twee uitsluitingen al te pakken. De eerste betreft vergoedingen voor schade aan uw medewerkers of omgeving door asbest. Die is nu al uitgesloten in uw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. En niet alleen bij een handjevol strenge aanbieders, dat geldt inmiddels bij álle verzekeraars.

Wilt u wél op tijd inspelen op het naderende asbestverbod, en meer uitsluitingen voorkomen? Stuur mij dan gerust eens een berichtje. Ik neem graag alle opties met u door tijdens een persoonlijk gesprek: een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

Wilt u ook kosten besparen door asbest tijdig te verwijderen?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.