Activiteiten voor de school: wat zijn de risico’s?

23-10-2017

Door Henri Damen

Binnen elke school wemelt het van de sub-organisaties: de ouderraad, de medezeggenschapsraad en tal van feest- en activiteitencommissies. In al die groepen en raden zitten docenten en ouders die van alles organiseren naast het reguliere onderwijs.

Geleende tractor

Noem me voorzichtig, maar als risico-expert vind ik zulke activiteiten soms best tricky. Vooral omdat ik uit de praktijk weet dat de meeste amateur-organisatoren niet weten welke (extra) risico’s hun enthousiaste plannen betekenen voor de school.

Een voorbeeld: de ouderraad haalt met een geleende tractor en een platte kar oud papier op. Leuk idee toch? Een gezellige activiteit – op veel scholen een jarenlange traditie – die steevast een leuk extraatje oplevert. Maar hoe zit dat met de risico’s? Wie bestuurt die tractor, en wie is er uiteindelijk aansprakelijk als er iets mis gaat?

Als landbouwvoertuig

Vaak ligt het risico in het soort verzekering voor de tractor zelf. In de meeste gevallen die ik tegenkom is deze alleen WA-verzekerd en (ook heel belangrijk!) uitsluitend bij gebruik als landbouwvoertuig. Start u diezelfde tractor voor iets anders, dan kan dat meteen betekenen dat de verzekering dan geen dekking meer biedt.

Ander verhaal

Oppassen geblazen dus! Zodra u de tractor van het land de openbare weg op rijdt. En zodra u er geen hooi mee vervoert maar oud papier. Goedbedoelende ouders of leraren op de platte kar die samen papier opstapelen is leuk. Maar valt er iemand vanaf, dan is het opeens een ander verhaal. Als de verzekeraar de situatie niet ziet als ‘agrarisch gebruik’ zal hij waarschijnlijk niets dekken. Lees uw polis er dus nog even op na. Ja, ook de kleine lettertjes van de WA-polis. Dan weet u vooraf hoe het zit en waar u op kunt rekenen.

Beoogd gebruik

Tip voor voertuigeigenaren: houd bij het verzekeren van een voertuig altijd rekening met het beoogde gebruik en de daarbij mogelijke risico’s. Dat voorkomt verrassingen achteraf. Maar als u me vraagt wat ik écht adviseer, dan is dat dit: laat dat oud papier maar fijn ophalen door professionals. Zij zijn ervoor verzekerd én hebben de vergunningen – als het goed is. Mocht er dan iets mis gaan, dan ligt het risico niet bij u.

En die tractor? Dat is natuurlijk maar één voorbeeld. Gebruikt uw school andere voertuigen, of wilt u uw tractor goed verzekeren? Ook dan kunt u me bellen. Ik denk graag met u mee!

Wilt u ook uw éxtra activiteiten goed verzekeren?

Neem vrijblijvend contact met me op via 06 – 13 81 74 17, of via henri.damen@aon.nl.