Extra activiteiten voor de school: wat zijn de risico’s?

Door Henri Damen

Binnen iedere school wemelt het van de sub-organisaties: denk alleen al aan de ouderraad, de medezeggenschapsraad en verschillende feest- en activiteitencommissies. In al die groepen zitten docenten en ouders die van alles organiseren naast het reguliere onderwijs. Mooie initiatieven natuurlijk, maar er is ook een keerzijde.

Noem me voorzichtig, maar als risico-expert vind ik zulke activiteiten soms best link. U vraagt zich misschien af waarom? Ik zal u dat zeggen: vooral omdat ik in de praktijk heb gemerkt dat de meeste amateur-organisatoren niet weten welke (extra) risico’s hun enthousiaste plannen opleveren voor de school.

Verzekering geldig bij geleend voertuig?

Een voorbeeld: de ouderraad haalt met een geleende tractor en een platte kar oud papier op. Een gezellige activiteit – op veel scholen een jarenlange traditie – die steevast een leuk extraatje oplevert. Niets mis mee, zou u denken. Maar hoe zit het met de risico’s die ook bij zo’n rit horen? Wie is er aansprakelijk als er iets misgaat? Vaak schuilt het risico daarbij in de verzekering die voor de tractor zelf is afgesloten. In de meeste gevallen die ik tegenkom, is deze namelijk alleen WA-verzekerd en (ook heel belangrijk!) uitsluitend bij gebruik als landbouwvoertuig. Gebruikt u diezelfde tractor voor iets anders, dan kan dat zomaar betekenen dat de verzekering geen dekking biedt.

Kijk uw verzekeringspolis na

Verstandig om nog even goed na te denken voordat u de tractor van het land afhaalt en de openbare weg op rijdt. En voordat u er oud papier mee vervoert in plaats van hooi. Goedbedoelende ouders of leraren op een platte kar die samen papier opstapelen is geweldig. Maar valt er iemand van die kar af of schampt u een geparkeerde auto, dan is het opeens een ander verhaal. Als de verzekeraar de situatie niet ziet als agrarisch gebruik, zal hij waarschijnlijk niets dekken. Lees uw polis er dus nog even op na, inclusief die kleine lettertjes over de WA-dekking van het voertuig. Dan weet u van tevoren precies hoe het zit en waar u op kunt rekenen (of niet). 

Geen onnodig risico 

Voor voertuigeigenaren heb ik deze tip: houd bij het verzekeren van een voertuig altijd rekening met het beoogde gebruik en de risico’s die daar mogelijk bij komen kijken. Dat voorkomt vervelende verrassingen achteraf. En als u wilt weten wat ik in het bovenstaande voorbeeld écht adviseer, dan is dat dit: laat dat oude papier maar fijn ophalen door professionals. Het is misschien een stuk minder leuk, maar zij zijn ervoor verzekerd en als het goed is hebben ze ook de vergunningen. Als er dan iets misgaat, ligt het risico in ieder geval niet bij u. 

Uw activiteiten of uw voertuig goed verzekeren

Die tractor is natuurlijk maar één voorbeeld. Gebruikt uw school andere voertuigen en wilt u weten tegen welke risico’s u kunt aanlopen? Wilt u zeker weten dat ook uw extra activiteiten goed verzekerd zijn? Of misschien juist uw tractor (of ander voertuig)? Neem dan vrijblijvend contact met mij op via 06 – 138 174 17 of henri.damen@aon.nl. Ik denk graag met u mee!